Wat is augmented reality?

Je bevindt je in de echte wereld, alleen worden er ineens beelden over deze werkelijkheid weergegeven. Dat is kort gezegd augmented reality. Via bijvoorbeeld een smartphone of een augmented reality bril krijg je virtuele beelden te zien. Doordat ze in jouw omgeving geprojecteerd worden, lijkt het net echt. De technologie voor augmented reality wordt steeds beter en geavanceerder. In dit artikel vertellen we graag alles over de mogelijkheden met augmented reality.

 Inhoudsopgave

  1. Augmented reality betekenis
  2. Augmented reality bril
  3. Wat kun je met augmented reality
  4. Geschiedenis augmented reality
  5. Toekomst AR
  6. VR en AR: wat is het verschil

1. Augmented reality betekenis 

Zoals gezegd wordt er extra informatie aan de werkelijke wereld wordt toegevoegd met augmented reality (AR). De huidige omgeving verdwijnt niet, er wordt iets extra’s zichtbaar dat je kunt waarnemen. Dit is zichtbaar op het scherm of via een bril. Je ziet dus zowel de normale wereld om je heen, als een wereld met virtuele beelden op het scherm. Hierdoor zijn de mogelijkheden oneindig. Zowel voor particulieren als voor ondernemers.

2. Augmented reality bril

Om de extra beelden die aan de werkelijkheid worden toegevoegd te kunnen waarnemen, heb je een smartphone of een augmented reality bril nodig. Op een smartphone gebruik je een speciale augmented reality App. Een andere manier is met een augmented reality bril. Hierbij worden er beelden geprojecteerd op de brilglazen. Een augmented reality bril is in 2020 echter nog niet voor het brede publiek in grote aantal beschikbaar. De prijzen liggen ook nog hoog, gezien de beperkte verkrijgbaarheid.

apple glasses AR bril Microsoft Hololens

3. Wat kun je met augmented reality

Er is al meer mogelijk dan je mogelijk denkt met augmented reality. En waarschijnlijk heb je er al gebruik van gemaakt. Of het gezien. Bij voetbalwedstrijden die op televisie worden uitgezonden is het gebruik van AR namelijk niet onbekend. Als er lijnen getoond worden op het scherm om een spelsituatie uit te leggen, wordt hier gebruik gemaakt van augmented reality. Er wordt namelijk middels software een laag over de omgeving gelegd.

Tegenwoordig zijn de ontwikkelkosten voor AR toepassingen lager dan in het verleden. En vormen die vaak geen barrière meer. Voor ontwikkelaars stellen zowel Apple als Google toolkits beschikbaar om een AR toepassing te ontwikkelen. Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om voor een klant een gepersonaliseerde toepassing te maken. 
Graag zetten we nog een aantal mogelijkheden met AR op een rij.

ontvang direct offertes van AR specialisten 

AR Apps

In veel Apps zitten AR-toepassingen ingebouwd. Een bekende camera-App voor smartphones die gebruik maakt van augmented reality is Snapchat. Hiermee kunnen gebruikers een laag over een gemaakte foto aanbrengen. Zo kan je iemand een snor geven, een ander kapsel of konijnenoren.

AR games

Pokémon Go was in 2016 een rage die ook het grote publiek heeft bereikt. Met 750 miljoen downloads werd augmented reality op de kaart gezet. Bij dit spel werden Pokémons in de omgeving geprojecteerd. En er komen steeds meer AR games die werkelijkheid en fictie met elkaar verweven. Zo zijn er al meerdere zombie spellen waarin je wandelende lijken van je af moet houden. In het park bijvoorbeeld, of bij jou voor de voordeur terwijl je virtuele planken voor je eigen deur timmert.

AR winkelen

Om een product te zien hoef je door de mogelijkheden van AR winkelen niet meer fysiek naar de winkel. Met een projectie van het product in de ruimte, kan je al bekijken of dit voldoet aan je eisen. Zo zie je precies of bijvoorbeeld een meubelstuk goed past in jouw interieur. Vervolgens kan je via de webwinkel het product gelijk bestellen. Ikea heeft een handige app hiervoor gemaakt: Ikea Place.

 

AR educatie

Boeken of handleidingen lezen wordt interessanter en leerzamer als je met behulp van augmented reality de gelezen tekst visueel kunt maken. Ben je de menselijke anatomie aan het lezen? Dan kan je met bijvoorbeeld je smartphone een lichaamsdeel bekijken, inzoomen of draaien. Of ontdek met een digitale handleiding hoe een computer exact in elkaar zit.

AR voor coaching

Een andere mogelijkheid is de hulp inroepen van een expert. Met AR laat je een specialist met je meekijken die je direct kan coachen. Bijvoorbeeld als je zelf een wasmachine wilt repareren of een muur wilt metselen.

augmented reality in de bouw 

AR projectie

AR kan ook als projectievorm gebruik worden. Fabrikanten van auto’s kunnen bijvoorbeeld de snelheidsmeter in de voorruit van de auto projecten. Op die manier hoef je je ogen niet van de weg te halen om te zien hoe hard je gaat. Of aan een fietser worden bijvoorbeeld het aantal gefietste kilometers en de huidige snelheid in het gezichtsveld geprojecteerd.

4. Geschiedenis augmented reality

Al in 1901 wordt er in de literatuur gesproken over het concept Augmented Reality. In het boek ´The wonderful wizard of Oz’  beschrijft auteur L. Frank Baum een elektronisch scherm of een bril die mensen over de werkelijkheid kon projecteren. Hij noemt dit een `character marker`. Ook komt in de literatuur de Sensorama terug. Dit is een installatie gemaakt door Morton Heilig in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Deze machine combineert stereoscopische filmbeelden met geluid, trillingen en geur. Dit kan als augmented reality worden aangemerkt.

Publieke vertoningen augmented reality

De ontwikkelingen gaan vervolgens sneller voor Virtual Reality, maar deze spelen ook een rol bij de ontwikkeling van Augmented Reality. Eén van de eerste publieke vertoningen van augmented reality kwam in 1981 tijdens het weerbericht op tv met de weergave van een grafisch weerpatroon over kaarten van de wereld. En in de film The Terminator uit 1984 krijgt hoofdpersoon Arnold Schwarzenegger beelden met informatie over zijn omgeving te zien. Een aantal jaar na het verschijnen van de film, werd er een prototype van een dergelijk systeem werkelijk gebouwd. Douglas George en Robert Morris maakten dit als onderdeel van een telescoop.

Ontwikkelingen jaren ‘90 en ‘00

In 1990 werd de term Augmented Reality bedacht door Thomas P. Caudell. Vanaf dit moment gingen de ontwikkelingen steeds sneller.

●     In 1992 werd het eerste AR systeem ontwikkeld door Louis Rosenberg voor de Amerikaanse luchtmacht.

●     In 1993 kwamen hier AR beelden bij die afval in de ruimte konden weergeven. Ook het KARMA systeem en AR voertuigen ontwikkeld door Loral WDL volgden.

●     In 2000 kwam het spel ARQuake beschikbaar voor gamers. Dit was een augmented reality versie van het spel Quake.

●     In 2008 werd de Wikitude AR Travel Guide geïntroduceerd op de G1 Android smartphone.

●     In 2009 volgde de AR browser van het Nederlandse bedrijf Layar.

●     In 2012 bracht Niantic een mobiel Augmented Reality spel gebaseerd op geografische locatie op de markt genaamd Ingress.

●     In 2013 introduceerde Google hun eerste Augmented Reality bril: ‘Google Glass’.

●     In 2015 werd de technologie achter het spel Ingress gebruikt in Pokémon GO.

●     In 2017 lanceerde Apple hun Augmented Reality platform ARKit, in combinatie met het iOS 11 mobiele besturingssysteem voor iPhones en iPads.

5. Toekomst AR

De afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen op het gebied van augmented reality in een stroomversnelling gekomen. Naast de grote namen in de technologiesector zoals Google, Microsoft en Facebook, komen er ook veel nieuwkomers met innovatieve ideeën. In de toekomst van augmented reality zal vooral de augmented reality bril belangrijk zijn. Er wordt wel gezegd dat een betaalbare AR bril de toekomst is. Een bril die beschikbaar is voor het grote publiek moet het mogelijk maken dat de techniek van augmented reality ook zonder smartphone beschikbaar is.

Een toekomstscenario waar films aan bijdragen is het beeld van augmented reality via een contactlens. Waarbij de contactlens er verantwoordelijk voor is dat je de omgeving anders ervaart en extra informatie of beelden te zien krijgt. Mogelijk is dit een stap voor de verre toekomst, aangezien een betaalbare augmented reality bril mogelijk eerder realiteit zal zijn.

Combinatie AR en VR en MR

Een andere ontwikkeling voor de toekomst is dat augmented reality meer richting Mixed Reality zal groeien. Platte beelden zullen worden vervangen door beelden met diepte. Het samenvoegen van de echte wereld met een volledige 3D weergave op basis van absolute positiebepaling zal in de toekomst toenemen. Het mixen van de digitale wereld met de echte wereld staat ook wel bekend als Mixed Reality. Door een combinatie van hardware en software is er nu al veel mogelijk op dit gebied.

De VR en AR werelden zullen ook steeds dichter naar elkaar toegroeien. Met een slimme bril, die niet alleen beelden over de werkelijkheid kan leggen, maar ook een beeldvullende weergave biedt, kun je spreken van een AR / VR combinatie headset.

6. VR en AR: wat is het verschil

VR en AR zijn termen die je vaak samen hoort. VR staat voor virtual reality. En hoewel er overeenkomsten zijn met augmented reality, betekent het niet hetzelfde. Bij VR wordt er namelijk een geheel virtuele werkelijkheid gecreëerd. Er wordt niet iets toegevoegd aan de werkelijkheid waarin je je bevindt zoals bij AR. Je komt in een nieuwe, virtuele wereld. En waar je bij AR de echte wereld nog kunt zien, is dit bij VR niet het geval. Je bent volledig afgesloten van de huidige werkelijkheid met virtual reality.

Om een virtual reality belevenis te ervaren, heb je extra hardware nodig, zoals VR brillen. Waar je bij AR aan je smartphone voldoende hebt, zul je voor VR extra benodigdheden moeten aanschaffen. Hiermee is AR laagdrempeliger voor het grote publiek dan VR. AR en VR zijn dus zeker niet hetzelfde. 

VR Bedrijf Nederland