Volkert de Jong

Founder TecDesign
< Bekijk blog overzicht

Virtual- en Augmented Reality voor de technische sector

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) hebben de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen van de Architectuur, Engineering en Constructie (AEC) industrie, omdat het een groot potentieel biedt om de efficiëntie op verschillende vlakken te verbeteren door middel van visuele communicatie. Door BIM methodiek toe te passen bij technische projecten kan het ontwerpproces worden verbeterd, mede door dat alle teamleden op een accurate en efficiënte manier samenwerken.

Bron Autodesk.

Één van de grootste uitdagingen van de bouwsector is dat wanneer een project is afgerond deze achteraf moeilijk aan te passen is. Daarom is het uitermate belangrijk om elk detail te reviewen voordat de bouwwerkzaamheden beginnen. Voor stakeholders kan dit een moeilijke taak zijn, omdat ze iets moeten goedkeuren wat ze nog niet kunnen zien.

Precies om deze reden zijn visualisaties van complexe technische projecten zo belangrijk. In dit opzicht verslaat Virtual- en Augmented Reality alle andere visualisatietechnieken.

TecDesign maakt het mogelijk om technische 3D BIM en/of Cad data te visualiseren door middel van Virtual Reality en Augmented Reality.

VR & BIM, 3D Model optimalisatie een uitdaging? TecDesign heeft de oplossing!

In tegenstelling tot de gaming-industrie, dat het voordeel van het bouwen van een sterk geoptimaliseerde 3d modellen en texturen heeft. Is de primaire taak van de Architectuur, Engineering en Constructie industrie het ontwerpen, documenteren, specificeren, prijzen en leveren van een technisch project aan uw klanten. Een bekend probleem met de huidige VR-toepassingen in de bouw is dat het handmatig data van officiële ontwerpgegevens (bijv. een BIM-modellen gemaakt in Revit, Inventor of b.v in Solidworks) omgezet moeten worden naar een VR omgeving. Dit kan een zeer moeilijk en tijdrovend traject zijn. Alle 3D BIM of Cad modellen dienen voor VR geoptimaliseerd te worden zodat ze er geweldig uitzien, maar ook zo snel mogelijk laden en renderen. TecDesign gebruikt hiervoor een geautomatiseerde en efficiënte benadering voor zowel model optimalisatie als gegevensoverdracht tussen BIM en VR. Door deze optimalisatie technieken toe te passen kunnen we grote gedetaileerde 3d modellen intergreren in VR en AR.

VR & BIM in de praktijk

Een mooi voorbeeld is de Stolkertsijver brug een stalen 150 meter lange vakwerk verkeersbrug in Suriname. Door technieken uit het Bouw Informatie Model (BIM) te combineren met realtime game technologie werd de brug tot leven gebracht; dit gaf een goede impressie hoe de toekomstige situatie eruit zou zien. Civiele techniek, werktuigbouwkunde, betontechniek, weg ontwerp TecDesign slaagde erin om alle ontwerpdisciplines te vertalen naar een Virtual Reality ervaring. Hiermee was het mogelijk om alle stakeholders het ontwerp te laten ervaren voordat het gebouwd was. Een belangrijk aspect was de mogelijkheid om de BIM data uit te lezen van elk onderdeel van de brug. Door VR toe te voegen aan de BIM werkmethodiek heeft het er uiteindelijk voor gezorgd dat de juiste ontwerpbeslissingen in een vroeg stadium konden worden gemaakt, denk aan materiaalkeuze, kleur, iteratie door de verschillende variant ontwerpen etc. Door VR te integreren in het BIM proces heeft flinke besparing opgeleverd zowel in de kosten als in tijd. Het presenteren van informatie en het verhogen van de efficiëntie op communicatie en probleemoplossing in een interactief en collaboratief technisch project is een technologie als Virtual Reality een must gebleken.

 

Ontdek de mogelijkheden die TecDesign voor uw projecten kan betekenen

TecDesign creëert veelbelovende nieuwe kansen voor bedrijven die Virtual- Augmented Reality applicaties willen laten ontwikkelen. We helpen ingenieursbureau's en technische bedrijven om hun gebruikers en klanten te betrekken in een geheel nieuwe omgeving. We ontwikkelen met behulp van krachtige technologieën waarmee gedetailleerde 3D objecten en -omgevingen kunnen worden gemaakt. We werken met o.a. Autodesk software en Unity3D, en ontwikkelen applicaties voor o.a. Oculus rift, Oculus Quest, Oculus Go, Samsung GearVR, HTC Vive en Google Cardboard. Daarbij hebben we ervaring met optimalisatie technieken zodat uw 3D datasets op een juiste en prettige manier gevisualiseerd kunnen worden in een VR / AR omgeving.

VR Bedrijf Nederland