VR arcade in Nederland

VR arcades in Nederland infographicVirtual reality arcade hallen ofwel vr rooms worden steeds populairder! Wij hebben het overzicht voor je. Ideaal voor een vrijgezellenfeest, teamuitje of met vrienden. 

In Nederland is sinds 2016 een opmars van VR arcade hallen. VR arcade is een vorm van entertainment waar de gebruiker gebruik maakt van een VR bril (HMD) en zich in een virtual reality spelomgeving bevindt. Dit kan alleen gespeeld worden maar ook tegen of met andere spelers. Veelal is er een beeldscherm aanwezig in de ruimte zodat de eventuele groep kan meekijken met de speler en kan genieten van de spectaculaire beelden en vooral reacties van de speler. 

Deze vorm van VR entertainment wordt VR arcade genoemd omdat je VR ook op verschillende manieren kan beleven. Je kan een pak aan krijgen, speciale handschoenen (Manus gloves) of op een soort tredmolen staan zodat je kan lopen maar toch op dezelfde plek blijft staan (Omni virtuix). Dit is vergelijkbaar met een ouderwetse VR arcade hal waarbij je verschillende kasten kon bespelen op verschillende manieren. Arcade hallen worden soms ook 'VR rooms' genoemd.

Oorsprong Vr Arcade in Nederland

VR arcade is sinds 2016 ontstaan in Utrecht met een vestiging van The VR Room. Opvallend is dat een kwart van de VR arcade hallen een escape room eigenaar heeft. Het lijkt er op dat er gezocht wordt naar een nieuwe (moderne) vorm van entertainment waar de gebruiker voor terug wilt komen. Dit past goed bij de escape room klant die lastig vast te houden is. Je speelt immers maar éénmaal een escape room. Er is nóg een overeenkomst met de escape room sector. VR arcade en escape rooms spreken beide een jonge groep aan die georiënteerd is op nieuwe belevenissen.

Wat kan je doen bij een VR arcade?

Allerlei games. Van horror ervaringen, schietspellen, VR escape rooms tot race spellen en nog veel meer. Veelal wordt hiervoor de HTC Vive gebruikt en de Oculus Rift als high-end HMD voor virtual reality. Steeds vaker worden hiernaast nog ander apparatuur toegevoegd zoals een race simulator waar je in kan zitten met stuur en pedalen, speciale handschoenen of een haptic vest. 

Trend

Google Trends laat een stijgende trend zien in met name de randstad en Noord-Brabant waar veel wordt gezocht op VR arcade. Ook de zoekterm VR room laat dezelfde trend zien, alleen nog wat meer afgevlakt. Als je kijkt naar de oprichtingsjaar van de VR arcades in Nederland zie je dat deze stijgt in 2017 van drie naar twaalf locaties en in 2019 zelfs tot voorbij de dertig locaties lijkt uit te komen. Deze locaties concentreren zich tot nu toe meer in de randstad, Gelderland en Noord Brabant dan in het noorden van Nederland. 

VR Arcade beginnen?

Zelf iets met VR doen maar je weet niet waar te beginnen? Er zijn zo veel hardware en software mogelijkheden waardoor het erg lastig is om als ondernemer hier wijs uit te worden. Een gemakkelijke manier om alle VR arcade experts te contacteren is via onze offerteaanvraag pagina. Op deze manier kom je met geïnteresseerde partijen snel in contact. Elke expert wordt namelijk op de hoogte gesteld van je vraag. Je hoeft alleen de telefoon en e-mail in de gaten te houden. 

VR Bedrijf Nederland