Detlef La Grand

< Bekijk blog overzicht

Interactieve VR video

Als een VR game de heilige graal is voor Virtual Reality, dan is interactieve VR video de Da Vinci Code. Zoek naar toepassingen van VR, en de meest geweldige VR games en 3D simulaties komen voorbij. Voorbeelden zijn Pool billiard of Lightsaber.

Welk bedrijf wil dit nou niet; op deze manier VR inzetten voor marketing en het opleiden van mensen? Hoe gaaf is het om een virtuele trainings wereld voor de bouw of techniek te hebben.

Het is bewezen dat het trainen met VR, een groter leereffect  en meer betrokkenheid geeft. Ook kan er overal en altijd op een efficiënte en consistente manier getraind worden.

Het maken van een VR simulatie vraagt echter enorme investeringen. Dit kan eenvoudiger. Wat als we de werkelijke wereld kunnen vastleggen in VR?

Vaak is de locatie gewoon bereikbaar, en kunnen medewerkers of acteurs uitleg geven over de situatie of een rollenspel spelen. Het mooie is dat de werkelijke wereld wordt gepresenteerd, alsof je er zelf bij bent en dankzij de bewegende beelden, kan er uitleg worden gegeven en voel je je echt welkom. Voor een gewone 360 video biedt YouTube of Vimeo prima mogelijkheden en er is geweldig veel materiaal beschikbaar zoals te zien is op onze afspeellijsten

Met een compact 360 camera als de Theta V is er een prima 360 video te maken, zoals te zien is in dit voorbeeld van Asco BV.

Gebruik een 360 video eens om de werking van een machine te laten zien, mensen uitleg te geven over een procedure of om mee te laten rijden met wat voor voertuig dan ook. Dankzij betaalbare camera's zoals de Theta V of de Garmin Virb 360 is het maken van VR beelden voor iedereen bereikbaar. En zoals bij het maken van elke film kan je kiezen voor een eenvoudige bedrijfsfilm of een volledige Hollywood productie. Hieronder zie je een voorbeeld hoe Philips Healthcare 360 video inzet bij het voorbereiden van patiënten op een MRI scan.

 

Feit is dat bij het bekijken van een 360 film, de bezoeker, volledige aandacht heeft van de film en het gevoel heeft echt in de film te zitten. Een situatie komt dus veel beter binnen en het leereffect is groter.Alleen het bekijken van een 360 video blijft toch statisch.

Het rondkijken voegt een extra dimensie toe, alleen blijf je als bezoeker gebonden aan de verhaallijn van de regisseur. Dat kan je oplossen met interactieve VR videos. Deze videos, voorzien van hotspots voor informatie, interactie en navigatie brengen VR game elementen, naar de werkelijke wereld. Dit biedt enorme voordelen want de betrokkenheid van de bezoekers wordt vergroot:

  • Kies waar je zelf naar toe gaat
  • Krijg extra uitleg via beeld, tekst of geluid, afhankelijk waar je naar kijkt
  • Beantwoord vragen en afhankelijk van het antwoord, kom je in een verhaallijn
  • Voeg effecten toe zoals duisternis of rook

Doordat het gedrag gemeten kan worden, geeft dit direct inzicht in de voortgang en kan er gericht feedback gegeven worden.

Let er wel op dat een video ook onrust kan geven. Als de persoon in de VR video bijvoorbeeld ergens langs rijdt, dan kan het zijn dat diegene net de andere kant op keek en bepaalde informatie mist. Het is dan zaak om een scene korter te maken of te kiezen voor een 360 foto.

Interactieve VR videos zijn vooral geschikt bij:

  • Het welkom heten van gasten of nieuwe medewerkers. Zoals te zien is in dit voorbeeld van Spie
  • Uitleggen van procedures
  • Trainen van gesprekken en confrontaties, bijvoorbeeld voor agressietraining

Doordat de camera echt het gezichtspunt is van de bezoeker kan VR video ook perfect worden ingezet voor het trainen van ontmoetingen en gesprekken. Je kan van standpunt veranderen en ervaren hoe het is om bedreigd te worden of om open te staan voor feedback.


Ook Jumbo zet interactieve 360 video in, in dit geval voor het werven van personeel.

Ga naar de Jumbo werving campagne in VR.


Het inzetten van interactieve VR video biedt veel mogelijkheden al zijn er ook een aantal nadelen:

  • Het maken van een video is een stuk duurder dan het maken van foto's
  • Wanneer de camera beweegt kan dit misselijkheid veroorzaken
  • Een goede internetverbinding (> 20 MB/s per VR bril) is noodzakelijk


Met VRmaster hebben we veel ervaring met het inzetten van 360 video voor training, opleiding, therapie en onboarding. Neem contact met ons op voor een demo op maat, hello@vrmaster.co of bel 0624385379. 

En dan nog iets heel anders. Het is een kwestie van tijd dat deepfake technologie beschikbaar wordt voor het grote publiek. Artificial Intelligence plakt een ander gezicht, virtueel over die van een acteur. Hoe echt wil je het hebben?


VR Bedrijf Nederland